søndag, marts 04, 2007

11. Foreign extra stout

Brygget 18-20 liter foreign extra stout d. 21 februar.

Jeg fik for nogle måneder siden til opgave at brygge lidt øl til en tidligere kollega ud i den flyvende del af forsvaret. Nu skal man ikke blive bange for at få en F-16 i hovedet, når man læser det her, for jeg går ud fra det hele skal drikkes på jorden ... og min kollega flyver for det meste skrivebord.

Opskriften:
3 kg Pale ale malt (7 ebc)
1 kg. Care Hell malt (25 ebc)
500 g Cara Munich malt (100 ebc)
400 g Roasted Barey (1100 ebc)
250 g havregryn
180 g sur malt
250 g mørk muscovado sukker

Al malt og havregryn kogt i ca. 2 timer ved lige omkring 65 grader + 10 minutter ved ca. 75 grader.

60 g. Amarillo humle kogt med i 45 minutter og 40 g i 2 minutter. Urten er kølet ned til ca. 24 grader og genbrugsgære (WLP002 ale gær) fra et tidligere bryg blev tilsat.

Heldigvis skal jeg kun aflevere 10 liter til min kollega, så jeg får forhåbentlig selv 7-8 liter når bundfladet regnes fra.

søndag, februar 11, 2007

10 . Pilsner til Julies konfirmation

Brygget 25 liter god dansk pilsner til Julies konfirmation i maj. Forventer en gylden (ravfarvet) let drikkelig pilsner a la bryg no. 4. Lidt længere ned på siden har jeg lavet første oplæg til Malenes konfirmationsøl .... selvom der er længe til :o)
Opskriften:
3,65 kg Pale Ale malt (7 ebc)
1 kg. Pilsner malt (4 ebc)
1 kg. Cara-hell malt (25 ebc)
100 g Spitz malt (4 ebc)

Kogeprogrammet var 90 minutter ved 65 grader og 10 minutter ved over 72 grader. Humlen er Saaz 3,8 % alpha. 80 g kogt med i 60 minutter og 20 g i 15 minutter.
Gæren var en s-23 tørgær ... genbrug fra ”Morfars Pilsner” bryg no. 7.

Gæren blev start aftenen i forvejen med et par skefulde almindelig sukker og den var i hopla da den blev tilsat. Gæringen var i gang med det samme.

Det er nu andet bryg hvor jeg genbruger gæren fra et tidligere bryg og det virker fint ... ja faktisk bedre end første gang gæren blev brugt.

Jeg havde ved dette bryg gang i to gryder, en lille på 5 liter og en stor på 20. Efter at have kogt malten i 20-30 minutter tappede jeg 3-4 liter af den store gryde over i den lille. Med jævne mellemrum blev det hældt tilbage og noget nyt tappet af. På den måde undgår jeg at tilsætte så meget rent vand ved afslutningen af brygget og det kunne ses på effektiviteten. Normalt ligger jeg på ikke meget mere end 68-70 men her var jeg oppe på 75%.

lørdag, februar 10, 2007

9. Mørk stærk belgisk ale

Ca. 16 liter brygget af Flemming (gæsteoptræden!) Jeroen og undertegnede.

Opskriften:
3,5 kg Pale Ale malt (7 ebc)
1. kg Pilsner malt (4 ebc)
250 g Cara-Hell malt (25 ebc)
125 g Røg malt (4 ebc)
500 g Munich malt (25 ebc)
200 g havregryn
100 g Roasted Barley (1100 ebc)
100 g Spitz Malt ( 4 ebc)

Al malt og havregryn kogt ca. 80 minutter ved 62-66 grader + 10 minutter ved 75 grader. Derefter er der tilsat:
250 g Mørk Muscovado sukker
3 g knust Koriander og
4 g Protafloc til klaring.

50 g First Gold 8,1 % alpha kogt med i 60 minutter og 25 g First Gold i 5 minutter og 25 g First Gold i 1 minut.

Kølet ned og tilsat WLP002 Engelsk Ale vådgær. Gæren var genbrug fra bryg no 8 Porteren og blev startet op med en håndfuld Muscovado sukker dagen før. Gæren var meget livlig og gæringen satte ind med det samme.

Der er efter et par dage på gærtanken dannet et rimelig stort lag bundfald, så jeg tror ikke der bliver så meget øl ud af det, men jeg forventer til gengæld at den bliver god. Det er første gang vi bruger koriander, så vi er lidt spændte på resultatet.

søndag, januar 14, 2007

8. Porter

20 liter kaffe/kakao Porter brygget lørdag d. 13. januar af Jeroen og undertegnede.

Opskriften:
3 kg. Pale Ale malt
750 g Cara Hell malt
500 g Cara Munich type 2 malt
275 g Roasted Barley
250 g Røg malt
150 g Sur malt
30 g Spitzen Malt
300 g haregryn.

8 skefulde instant kaffe, 3 skefulde cakaopulver, 250 mørk muscovado sukker, 250 g brun kandis.

50 g Nugget humle kogt med i 60 minutter og 20 g Saaz i 5 minutter, gæren er en WLP002 Engelsk Ale Yeast vådgær.

Malten er mæsket ved 65 grader i 110 minutter og udmæsket ved 75 grader i 10-15 minutter. OG målt til 1060 så igen er det ikke den store effektivitet (67%). Regner med en alkohol % på mellem 5,5 og 6. Farven er meget mørkebrun .... næsten sort.

Den smager og ser ud som en porter, men desværre blobber den endnu ikke, og det selvom der nu er gået 20 timer, siden gæren blev tilsat!

Så til min øl her til morgen, 38 timer efter gæren blev tilsat ... blob ....... blob. Bestemt ikke den hurtigste gærstart, men den kom :o)

søndag, januar 07, 2007

7. Morfars Pilsner

Bryggede lørdag en pilsner til en 75 års fødselsdag.

3 kg. Pilsner malt
1 kg. Pale Ale malt
1 kg. Cara Hell malt
200 g havregryn
75 g Saarz humle
S-23 gær

Havregryn er med for at give mere stabilt skum.

Brygdagen forløb således:

kl. 10.55 Ramte den ønskede temperatur på 65grader 100% .... og familien forduftet ind på deres værelser, da jeg tilsyneladende er den eneste der nyder brygduften her på Birkevej.

kl. 12.25 temperaturen hæves til ca. 78 grader

kl. 12.40 filtrering påbegyndt og der eftergydes løbende med 70-75 grader varmt vand. Urten er klar og gylden. Efter de første 10 liter måles OG (på den urt der tappes) til lidt over 1060 ... og den smager fint :o)

Kl. 14.20 endte med lidt over 21 liter/med en OG på 1050. Det gir ikke den store effektivitet (68%).

kl. 14.50 Begynder kogning af 50 g Saaz humle i sok.

kl. 15.40 tilsat yderligere 25 g humle og 2 g Protafloc.

kl. 16.50 Humlen fisket op.

kl. 15.20 Nedkøling begyndt.

kl. 16.00 Gæren tilsat.

Sat til gæring i uisoleret skur. Her får den lov at stå, så længe der ikke er frost. Regner med 30-45 dage til gæring.