søndag, juli 16, 2006

Lidt om navnet


Navnet LABRIBRYG blev udtænkt af Nicolai på vej hjem fra Sørens konfirmation for et par måneder siden. LABRIBRYG ligger rigtig godt i munden og Labri er nært knyttet til Vorbasse, så navnet virker helt indlysende, nu det er dukket op!

Professor Labri
Gøgleren der gjorde Vorbasse landskendt

"Tag kæresten under armen, svigermor i nakken, op ad trappen og ind af klappen til et udsøgt program. Der er endnu plads til fire hundrede tusinde derinde, foruden kvinder og børn. Det er min allersidste tourné, for nu vil skatteministeren have forlystelsesskat. Derfor har jeg planlagt, at trække mig tilbage som malkerøgter ved fattiggården i Vorbasse. Teltet bliver solgt til finansministeren, og så kan han rejse landet rundt og fremvise kassebedrøveren Alberti. Her hos mig må De sige du til direktøren, spytte på gulvet, pille Dem i næse og øre som det passer Dem - Vi trækker os nu tilbage, og forestillingen kan tage sin begyndelse."

Så tog han hatten af, bukkede pænt for publikum, og skred som en konge ind i det lille lasede telt. Her tryllede han for gæsterne, der morede sig ustyrligt, når han trak damebenklæder, sutteflasker m.v., op af lommerne på folk. Den fornøjelige gøgler brugte også andre metoder, når publikum skulle overbevises om forestillingens kvaliteter. Når professoren kom på scenen, bad han straks publikum om at klappe, så de mange mennesker udenfor kunne høre, at det var en god og morsom forestilling. Den som klappede længst, blev ofte belønnet med en femkroneseddel. Publikum klappede, og Labri scorede gevinsten. Sådan gik det hver gang, når den navnkundige gøgler besøgte landets festpladser.

Privat gik professoren altid klædt i sort diplomatfrakke og høj hat, og om vinteren havde han uldne tørklæder viklet om halsen. Endvidere bar han lorgnetter, der var fastgjort med en lang sort lidse, og så havde han i øvrigt altid en kort cigarstump dinglende i mundvigen. Han drak ikke stærke drikke, men kaffe i spandevis fortælles det.

Professor Labri, blev født i Nyborg den 5. August 1863, og hans borgerlige navn var Johannes Marinus Dines Petersen. I sin ungdom kom han i skomagerlære, men stod ikke sin læretid ud, idet han havde et stort ønske om at blive sømand. Livet som sømand varede ikke ret længe. Det fortælles, at han faldt ned i lasten på et skib, hvorved han pådrog sig en skævhed i kroppen, og den skade fulgte ham resten af livet. Udover ønsket om at blive sømand havde han en drøm om at blive linedanser eller skuespiller, men det satte hans invaliditet en stopper for. I stedet blev han en fremragende tryllekunstner, og sammen med sit store talent for underholdning, rejste han i sommerhalvåret rundt til markeder og byfester over hele landet inklusive Vorbasse Marked.

Professoren gjorde Vorbasse kendt over hele landet, ved at benytte enhver lejlighed til at omtale byens gadekær som en krigshavn.

Vi tror Labri er lidt stolt over, at han endnu engang har lagt navn til noget stort ;o)

Ingen kommentarer: