lørdag, april 28, 2007

14. Brown Ballou




Næste bryg bliver en Amerikans Brown Ale opkaldt efter det nyeste medlem i familien :-)


Planlagt til at blive brygget søndag d. 29. april.

Opskrift på 20 liter Brown ballou

20 liter Brown Ballou:
2.000 g Pale Ale malt (7 ebc),
1.000 g Munich malt (15 ebc),
500 g Cara Munich malt (120 ebc),
450 g Cara Aroma malt (350 ebc),
150 g Røg malt (6 ebc),
500 g Melanoidin (70 ebc)
500 g Spitzen malt (3 ebc)

Mæskeprogram
Ca. 14 l vand opvarmes til 57 grader.
Den knuste malt tilsættes og temperaturen falder til ca. 50 grader som holdes i 20 minutter. Temperaturen hæves under omrøring til 60-65 grader, som holdes i 50 minutter. Temperaturen hæves under omrøring til 72 grader, som holdes i 20 minutter og endelig udmæskes der ved 78 grader.

Under signingen eftergydes der med 75 grader varmt vand. Målet er at opsamle 20 liter urt, så eftergydningen stoppes når der er opsamlet ca. 14 liter.

Urten var op til kogepunktet og 40 g Cascade tilsættes og koger med i 60 minutter. Klaringsmidlet Protafloc til sættes når der mangler 15 minutter.
30 g. Cascade tilsættes 5 minutter før afslutning.

Der slukkes for urten og den får lov at stå til temperaturen er 80 grader hvorefter den tappes på plastikdunk. Nu kan urten nedkøles og når temperaturen er faldet til under 24 grader tilsættes Abbey Ale gæren.

Gæres i 7-14 dage og stikkes om og der tilsættes 30 g Cascade (tørhumling). Når gæringen er slut efter yderligere 10-30 dage stikkes øllet om og flaskes. Husk at carbonere øllet inden det flaskes. Min Brown Ballou skal ikke carboneres særlig hårdt så jeg regner med at tilsætte 75 g sukker.

onsdag, april 11, 2007

Ølhunden !

Så er der optræk til at bryggeriet anskaffer sig en ølhund. Ballou er navnet hunden på lidt længere sigt vil lystre på … håber vi. Klik på billedet hvis den skal ses i stort vindue.

Nu er Ballou kommet hjem (d. 25. april)
og får sig en lille lur efter en begivenhedsrig dag......






Han er dog hurtigt
på benene igen :-)

tirsdag, marts 27, 2007

13. Münchener helles



Münchener helles er pr. definition karakteriseret ved en let sødlig og maltagtig profil, hvor korn og malt smagen er fremherskende men med lige præcis nok humlebitterhed til at afstemme den.
Malttyperne der er brugt i mit bryg skulle gerne være med til at give både sødme og maltsmag.

Opskriften:
2 kg Munich malt (15 ebc) giver sødme til øllet.1 kg Vienna malt (8 ebc) giver maltsmag og fylde.1 kg Pilsner malt (3 ebc)1 kg Pale Ale malt (7 ebc)
Ca. 100 g. havregryn

Malten + havregryn kogt ved 65 grader i 80 minutter og derefter er temperaturen hævet til 74 grader i 10 minutter. At malten er kogt ved 65 grader og ikke f.eks 55 grader, skulle være med til at gøre øllet lidt mere sødlig.

Bitterhumlen bestod af 35 g Fuggle der er kogt med i 60 minutter og aromahumlen er 15 g Fuggle, der er kogt med i 5 minutter. Som altid er der et par gram Protafloc med i gryden de sidste 10-15 minutter.

Heller ikke denne gang er øllet kølet ned, men blot sat til afkøling på et værelse til dagen efter, hvor der er tilsat et brev Saflager S-23 undergær.

lørdag, marts 10, 2007

12. Mørk stærk belgisk ale

Bryggede lørdag d. 10 marts 18 liter Stærk mørk belgisk ale. Håber der bliver en øl i trappist stilen. Brugte 8 kg. malt for at få en stærk øl ud af det. 8 kg. er i overkanten af, hvad min gryde kan klare og jeg havde problemer med at cirkulere indholdet ordentligt.

Opskriften:
4 kg Munich malt (20 ebc)
1 kg Pilsner malt (3 ebc)
1 kg Vienna malt (8 ebc)
1 kg Pale Ale malt (7 ebc)
300 g Cara Aroma malt (300 ebc)
100 g Spitzen malt (4 ebc)
500 g tør spraymalt lys
200 g havregryn og 200 g honning.

Malt og havregryn kogt ved 55 grader i 20 minutter. Herefter er temperaturen hævet til ca. 64 grader og holdt der i 80 minutter og endelig 10 minutter ved 75 grader. Kogeprogrammet blev lidt teoretisk, da jeg have al for meget malt i gryden, så temperaturen kunne ikke holdes ens over det hele i gryden.

45 g Nugget humle kogt med i 50 minutter. 15 minutter før slut blev tilsat 5 g Protafloc og 4 g hele koriander. De sidste 3 minutter blev der tilsat 50 g Fuggle humle.

For første gang har jeg undladt at køle øllet ned med køleren, men blot ladet det stå til afkøling på gærtanken til dagen efter. Denne gang er der brugt en WLP530 Belgian Abbey Ale gær. En gær der skal gære ved høj temperatur og som kan tåle en meget høj alkohol %. Der ender nok med at være 9% i øllet ved afslutningen af gæringen. Gæren vil ikke omdanne al sukkerindholdet i gærspanden, så der vil forhåbentlig blive tale om en stærk og meget smagfuld øl med en middel restsødme. Desværre er også denne øl en bestilling fra min tidligere kollega i flyvevåbnet, så der røg de første 10 liter …. øv øv øv :o)

søndag, marts 04, 2007

11. Foreign extra stout

Brygget 18-20 liter foreign extra stout d. 21 februar.

Jeg fik for nogle måneder siden til opgave at brygge lidt øl til en tidligere kollega ud i den flyvende del af forsvaret. Nu skal man ikke blive bange for at få en F-16 i hovedet, når man læser det her, for jeg går ud fra det hele skal drikkes på jorden ... og min kollega flyver for det meste skrivebord.

Opskriften:
3 kg Pale ale malt (7 ebc)
1 kg. Care Hell malt (25 ebc)
500 g Cara Munich malt (100 ebc)
400 g Roasted Barey (1100 ebc)
250 g havregryn
180 g sur malt
250 g mørk muscovado sukker

Al malt og havregryn kogt i ca. 2 timer ved lige omkring 65 grader + 10 minutter ved ca. 75 grader.

60 g. Amarillo humle kogt med i 45 minutter og 40 g i 2 minutter. Urten er kølet ned til ca. 24 grader og genbrugsgære (WLP002 ale gær) fra et tidligere bryg blev tilsat.

Heldigvis skal jeg kun aflevere 10 liter til min kollega, så jeg får forhåbentlig selv 7-8 liter når bundfladet regnes fra.