lørdag, marts 10, 2007

12. Mørk stærk belgisk ale

Bryggede lørdag d. 10 marts 18 liter Stærk mørk belgisk ale. Håber der bliver en øl i trappist stilen. Brugte 8 kg. malt for at få en stærk øl ud af det. 8 kg. er i overkanten af, hvad min gryde kan klare og jeg havde problemer med at cirkulere indholdet ordentligt.

Opskriften:
4 kg Munich malt (20 ebc)
1 kg Pilsner malt (3 ebc)
1 kg Vienna malt (8 ebc)
1 kg Pale Ale malt (7 ebc)
300 g Cara Aroma malt (300 ebc)
100 g Spitzen malt (4 ebc)
500 g tør spraymalt lys
200 g havregryn og 200 g honning.

Malt og havregryn kogt ved 55 grader i 20 minutter. Herefter er temperaturen hævet til ca. 64 grader og holdt der i 80 minutter og endelig 10 minutter ved 75 grader. Kogeprogrammet blev lidt teoretisk, da jeg have al for meget malt i gryden, så temperaturen kunne ikke holdes ens over det hele i gryden.

45 g Nugget humle kogt med i 50 minutter. 15 minutter før slut blev tilsat 5 g Protafloc og 4 g hele koriander. De sidste 3 minutter blev der tilsat 50 g Fuggle humle.

For første gang har jeg undladt at køle øllet ned med køleren, men blot ladet det stå til afkøling på gærtanken til dagen efter. Denne gang er der brugt en WLP530 Belgian Abbey Ale gær. En gær der skal gære ved høj temperatur og som kan tåle en meget høj alkohol %. Der ender nok med at være 9% i øllet ved afslutningen af gæringen. Gæren vil ikke omdanne al sukkerindholdet i gærspanden, så der vil forhåbentlig blive tale om en stærk og meget smagfuld øl med en middel restsødme. Desværre er også denne øl en bestilling fra min tidligere kollega i flyvevåbnet, så der røg de første 10 liter …. øv øv øv :o)

Ingen kommentarer: