lørdag, august 11, 2007

17. Mørk bitter lager

Første bryg efter sommerferien blev dikteret af mine malt og humle rester. Ikke alle rester er brugt, men nu er der ryddet pænt op på ”lageret” og jeg synes selv jeg fik flikket et fint bryg sammen.

Ca. 20 liter mørk bitter lager

2 kg. Munich malt (25 ebc)
1 kg. Pilsner (3 ebc)
500 g Spreymalt (light 7 ebc)
250 g Cara Munich (100 ebc)
250 g hvedemalt (3 ebc)
250 g Cara hvede (120 ebc)
235 g Röstet barley (1200 ebc)

Mæskeprogram: 50 grader i 20 min, 64 grader i 50 min, 72 grader i 20 min og endelig 78 grader i 10 min. Alt i alt forløb opvarmning lige efter planen og der blev rørt konstant under alle opvarmningerne.

Efter malten var siet fra blev de ca. 20 liter bragt i kog og 60 g Hersbrucker (3,8% alpha) blev tilsat i 60 minutter. 15 min før slut blev yderligere 40 g Hersbrucker og 30 g Pioneer (9% alpha) tilsat sammen med 3 g klaringsmiddel. 5 min før slut blev 35 g pioneer tilsat og det gir alt i alt en meget bitter øl ifølge beregningerne. Mørk lager skal have en bitterhed på mellem 25 og 40 IBU. Min øl har ikke mindre end 58 IBU, men min erfaring siger mig, at det nok skal gå, bare jeg lader øllet blive på flaske i nogle måneder. Gæren er en US-56 tørgær.

Brygget vil blive etiketteret med fire forskellige etiketter, da det skal bruges til børnenes fødselsdage i oktober – november.


Brygget er meget mørkebrunt og på gærtanken er det nærmest sort.

søndag, juni 10, 2007

16. Hvedepilsner

Efter at de seneste øl har vist sig at blive lidt søde, har jeg denne gang gjort mere ud af at holde temperaturen ned, for jo varmere øllet er under mæskningen jo mere sødme vil det færdige øl have.

Med denne øl har jeg valgt at hæve temperaturen i step.

Brygget søndag d. 3.6.07

Opskrift på 15 liter hvedepilsner:

2 kg. Pilsnermalt (3 ebc)
1 kg. Cara pilsnermalt (8 ebc)
250 g. Hvedemalt (3 ebc)
75 g. røgmalt (8 ebc)
100 g. Styrian Goldings humle (4% alpha)
35 g. Pioneer humle (9,2% alpha)

1. Indmæsket ved 35-45 grader efterhånden som malten blev valset.
2. Temperaturen hævet til 64-65 grader ved at tilsætte kogende vand. Temperaturen holdt i 70 minutter.
3. Temperaturen hævet til 77 grader med kogende vand + varme og holdt i 10-15 minutter.
4. Signing og eftergydning – gydevand 77 grader.
5. 80 g Styrian Golding tilsættes den kogende urt (45 min)
6. 2 g protafloc tilsættes 15 min før slut
7. 20 g Styrian Golding og 35 g Pioneer tilsættes de sidste 5 minutter

Gæren (S-04) tilsat og gæring begyndt efter nogle timer. Der kom aldrig nogen egentlig stormgæring, men øllet ser fint ud og dufter som det skal.

Der er brugt meget humle i forhold til bryggets størrelse, så jeg vil tro, det bliver en lidt bitter pilsner. Men ovenpå al det søde øl jeg har fået lave de sidste par gange, håber jeg at have lavet en alkoholsvag (ca. 4%) meget lys og klar øl, med humle bitterhed som det væsentligst smags indtryk.

Der er stadig meget der skal læres og forstås. Øl kommer der altid ud af det … siges der, men resultatets kvaliteter afgøres især af:
valg af malt
humle og andre krydderier
sukker
gær
temperatur i mæskeprocessen
valget af hvor mange forskellige temperaturer der skal bruges (enkelt infusion eller infusion med stigende temperaturer)
hvor lang tid den/de enkelte temperaturer skal holdes
hvor meget kulsyre der skal være i den færdige øl.

Øvelse gør mester og jeg kan ikke sige jeg har lavet et mesterbryg endnu. Der er kommet meget godt øl ud af det, men der er hele tiden lige noget der kan forbedres. Det er ikke svært at brygge øl men det kræver erfaring (kan erstattes af held!) at brygge GODT ØL. Jeg glæder mig til der skal laves en etikette hor der bare skal stå Mester Bryg! :o)

torsdag, maj 24, 2007

15. IPA

D. 12. maj blev der igen brygget på Birkevej. Denne gang en IPA med hjælp fra Niels Jørgen (LYN) der om nogle uger, er den lykkelige ejer af de første 10 liter af brygget.





Hvordan vi lige får det afleveret til den gode LYN er et åbent spørgsmål, men jeg vil foreslå, øllet afhentes af en af de nye EH101 helikoptere.

Flyvevåbnet har gjort det før .... som det ses her, hvor en af de gamle S-61'ere er på en tilsvarrende opgave! Og transporten må da være det midste Flyvevåbnet kan gøre for dig LYN, når du fejre dit 25'ende år i trøjen til august ... ik'?



Når LYN og hans venner så kommer efter øllet, kan vi jo passende få en opvisning over byens krigshavn. jeg gir besked her på siden i god tid før de kommer..............

Udover LYN var der besøg af Ib og Rasmus som begge arbejder i Karup og Aurelius fra Litauen. Hyggelig dag i godt selskab. Øllet står stadig til gæring (d. 24. maj) og jeg stå stadig ved mit tilbud om at være med til at stable et bryggeri på benene i Karup eller hvor I nu vil etablere jer :o)

Opskriften:

Ca. 20 liter IPA:3.000 g Pale Ale malt (5,5 ebc)
2.000 g Vienna malt (7 ebc)
500 g Carahell malt (15 ebc)
235 g Cara Aroma (350 ebc)

Abbey Ale gær
100 g First Gold (8)

Øllet blev lidt varmere end det egentlig var planlagt og den er noget uklar her hvor gæringen har stået på i 12-13 dage. Men jeg tror, den nok skal arte sig.

Så er etiketten klar .......

Der gik lidt helikopter i den, da jeg skulle finde et billede af flyvevåbnets nye vidunder. Her er et par billeder til. Gul er ikke lige den farve vores har, men smart ser den da ud :o)

lørdag, april 28, 2007

14. Brown Ballou




Næste bryg bliver en Amerikans Brown Ale opkaldt efter det nyeste medlem i familien :-)


Planlagt til at blive brygget søndag d. 29. april.

Opskrift på 20 liter Brown ballou

20 liter Brown Ballou:
2.000 g Pale Ale malt (7 ebc),
1.000 g Munich malt (15 ebc),
500 g Cara Munich malt (120 ebc),
450 g Cara Aroma malt (350 ebc),
150 g Røg malt (6 ebc),
500 g Melanoidin (70 ebc)
500 g Spitzen malt (3 ebc)

Mæskeprogram
Ca. 14 l vand opvarmes til 57 grader.
Den knuste malt tilsættes og temperaturen falder til ca. 50 grader som holdes i 20 minutter. Temperaturen hæves under omrøring til 60-65 grader, som holdes i 50 minutter. Temperaturen hæves under omrøring til 72 grader, som holdes i 20 minutter og endelig udmæskes der ved 78 grader.

Under signingen eftergydes der med 75 grader varmt vand. Målet er at opsamle 20 liter urt, så eftergydningen stoppes når der er opsamlet ca. 14 liter.

Urten var op til kogepunktet og 40 g Cascade tilsættes og koger med i 60 minutter. Klaringsmidlet Protafloc til sættes når der mangler 15 minutter.
30 g. Cascade tilsættes 5 minutter før afslutning.

Der slukkes for urten og den får lov at stå til temperaturen er 80 grader hvorefter den tappes på plastikdunk. Nu kan urten nedkøles og når temperaturen er faldet til under 24 grader tilsættes Abbey Ale gæren.

Gæres i 7-14 dage og stikkes om og der tilsættes 30 g Cascade (tørhumling). Når gæringen er slut efter yderligere 10-30 dage stikkes øllet om og flaskes. Husk at carbonere øllet inden det flaskes. Min Brown Ballou skal ikke carboneres særlig hårdt så jeg regner med at tilsætte 75 g sukker.

onsdag, april 11, 2007

Ølhunden !

Så er der optræk til at bryggeriet anskaffer sig en ølhund. Ballou er navnet hunden på lidt længere sigt vil lystre på … håber vi. Klik på billedet hvis den skal ses i stort vindue.

Nu er Ballou kommet hjem (d. 25. april)
og får sig en lille lur efter en begivenhedsrig dag......






Han er dog hurtigt
på benene igen :-)