mandag, oktober 29, 2007

18. Dunkelweisen

Den første rigtig hvedeøl fra Labribryg. Brygget lørdag d. 20. oktober af Jeroen og undertegne.

Opskrift på ca. 17 liter Dunkelweizen, der som navnet siger, er en mørk hvedeøl. Vores er i den lette ende af farveskalaen og ender ud med at blive brun.

2 kg. hvedemalt (3 ebc)
1 kg. Cara Amber (70 ebc)
500 g. Cara Hell (25 ebc)
500 g. Melanoidin malt (70 ebc)
265 g. hvede caramel (110 ebc)
60 g. Hvede Chokolade (1100 ebc)
165 g. Pilsnermalt (3 ebc)

Første bryg hvor vi bruger batch sparge metoden. 17 liter vand blev opvarmet til 70 grader og malten kom i. Temperaturen faldt til 62 grader og efter 60 minutter blev malten siet fra og næste hold vand (65 grader, 10 l) blev hældt på. Det lod vi står i små 10 minutter før det blev siet (tror vi skal lade det stå lidt længere næste gang!).

Denne metode gir tilsyneladende et temmelig lavt udbytte, så vi fik kun 17 liter. Havde forventet 20.

Maltkogeprogrammet
33 g. kogt med i 60 min, 33 g. i 15 og 33 g. i et min. Al malt er typen Hersbrucher (3,8%)

Gær WB-06.

lørdag, oktober 06, 2007

Der er ikke noget nyt i bryggeriet, men jeg har lovet Malene, at der skulle et nyt billede ud af Ballou, så her er det ........

Ballou i sin nye kongestol efter 7 dage i "dagpleje" på Labrivej :o)

søndag, august 12, 2007

Ølhunden anden del ...

Bryggeriet har stadig samme størrelse som da det begyndte. 20 - max 25 liter kan der brygges pr. gang; men ølhunden er vokset :-) Her er et par billeder af Ballou, som nu er 5-6 mdr. gammel.
Her graves der ud til skyttegrave i baghaven ... man er vel majorens hund :-)

Trench Dog ... godt navn til en beskidt øl - tror vi kommer til at se sådan en på et tidspunkt.


Han har også været i Nordjylland og her ses han i noget der næsten kan kaldes Skagens bløde lys, var det ikke det der inspirerede skagensmalerne?








lørdag, august 11, 2007

17. Mørk bitter lager

Første bryg efter sommerferien blev dikteret af mine malt og humle rester. Ikke alle rester er brugt, men nu er der ryddet pænt op på ”lageret” og jeg synes selv jeg fik flikket et fint bryg sammen.

Ca. 20 liter mørk bitter lager

2 kg. Munich malt (25 ebc)
1 kg. Pilsner (3 ebc)
500 g Spreymalt (light 7 ebc)
250 g Cara Munich (100 ebc)
250 g hvedemalt (3 ebc)
250 g Cara hvede (120 ebc)
235 g Röstet barley (1200 ebc)

Mæskeprogram: 50 grader i 20 min, 64 grader i 50 min, 72 grader i 20 min og endelig 78 grader i 10 min. Alt i alt forløb opvarmning lige efter planen og der blev rørt konstant under alle opvarmningerne.

Efter malten var siet fra blev de ca. 20 liter bragt i kog og 60 g Hersbrucker (3,8% alpha) blev tilsat i 60 minutter. 15 min før slut blev yderligere 40 g Hersbrucker og 30 g Pioneer (9% alpha) tilsat sammen med 3 g klaringsmiddel. 5 min før slut blev 35 g pioneer tilsat og det gir alt i alt en meget bitter øl ifølge beregningerne. Mørk lager skal have en bitterhed på mellem 25 og 40 IBU. Min øl har ikke mindre end 58 IBU, men min erfaring siger mig, at det nok skal gå, bare jeg lader øllet blive på flaske i nogle måneder. Gæren er en US-56 tørgær.

Brygget vil blive etiketteret med fire forskellige etiketter, da det skal bruges til børnenes fødselsdage i oktober – november.


Brygget er meget mørkebrunt og på gærtanken er det nærmest sort.

søndag, juni 10, 2007

16. Hvedepilsner

Efter at de seneste øl har vist sig at blive lidt søde, har jeg denne gang gjort mere ud af at holde temperaturen ned, for jo varmere øllet er under mæskningen jo mere sødme vil det færdige øl have.

Med denne øl har jeg valgt at hæve temperaturen i step.

Brygget søndag d. 3.6.07

Opskrift på 15 liter hvedepilsner:

2 kg. Pilsnermalt (3 ebc)
1 kg. Cara pilsnermalt (8 ebc)
250 g. Hvedemalt (3 ebc)
75 g. røgmalt (8 ebc)
100 g. Styrian Goldings humle (4% alpha)
35 g. Pioneer humle (9,2% alpha)

1. Indmæsket ved 35-45 grader efterhånden som malten blev valset.
2. Temperaturen hævet til 64-65 grader ved at tilsætte kogende vand. Temperaturen holdt i 70 minutter.
3. Temperaturen hævet til 77 grader med kogende vand + varme og holdt i 10-15 minutter.
4. Signing og eftergydning – gydevand 77 grader.
5. 80 g Styrian Golding tilsættes den kogende urt (45 min)
6. 2 g protafloc tilsættes 15 min før slut
7. 20 g Styrian Golding og 35 g Pioneer tilsættes de sidste 5 minutter

Gæren (S-04) tilsat og gæring begyndt efter nogle timer. Der kom aldrig nogen egentlig stormgæring, men øllet ser fint ud og dufter som det skal.

Der er brugt meget humle i forhold til bryggets størrelse, så jeg vil tro, det bliver en lidt bitter pilsner. Men ovenpå al det søde øl jeg har fået lave de sidste par gange, håber jeg at have lavet en alkoholsvag (ca. 4%) meget lys og klar øl, med humle bitterhed som det væsentligst smags indtryk.

Der er stadig meget der skal læres og forstås. Øl kommer der altid ud af det … siges der, men resultatets kvaliteter afgøres især af:
valg af malt
humle og andre krydderier
sukker
gær
temperatur i mæskeprocessen
valget af hvor mange forskellige temperaturer der skal bruges (enkelt infusion eller infusion med stigende temperaturer)
hvor lang tid den/de enkelte temperaturer skal holdes
hvor meget kulsyre der skal være i den færdige øl.

Øvelse gør mester og jeg kan ikke sige jeg har lavet et mesterbryg endnu. Der er kommet meget godt øl ud af det, men der er hele tiden lige noget der kan forbedres. Det er ikke svært at brygge øl men det kræver erfaring (kan erstattes af held!) at brygge GODT ØL. Jeg glæder mig til der skal laves en etikette hor der bare skal stå Mester Bryg! :o)