
Om formiddagen blev der lavet en gærstarter. Gæren var livlig med det samme, så næste gang vækkes gæren ikke før gryden med vand sættes over. Bare et eksempel på en af de mange små erfaringer der blev indsamlet på denne første brygdag. Får vi ikke øl ud af det denne gang, så blev vi i al fald en masser erfaring rigere.

Her har vi meget at lære.

Vandet kom i kog og ingredienserne kom i, stort set som beskrevet i opskriften. Først kom maltekstrakterne i og derefter humlen. Med humlen kom den rette stemning. Humleduften bredet sig i huset og nu virkede det helt realistisk ;o)

Humlen skulle fiskes op efter en time, men på det tidspunkt var den sunket til bunds i gryden, så vi skyndte os at rengøre endnu en gryde, så vi kunne si urten, når vi hældte den om mellem gryderne. Det er bl.a. her vi kan have været lidt for hurtige ved havelågen og måske er der kommet lidt bakterier med ved den proces. Vi får se.
Inden brygdagen havde vi arbejdet på overtid for at få vores nye vidunder, en modstrømskøler indkøbt hos Maltbazaren, til at fungere. Køleren er købt incl. fittings men UDEN slager og rør. og det var dem, der gav os en del besvær. Til sidst fik vi dog det hele til at virke ....

Faktisk var det mest slangerne, hanerne og ikke mindst højdeforskellen, der satte begrænsningen på kølerens effektivitet. Som du kan se på billedet, så måtte gryden op over hovedet for, at urten ville løbe hurtig nok i køleren. Med gryden i strakt arm kom urten hurtigt gennem køleren ....


men rigtig brygagtige ser Sten og Peter godt nok ikke ud, når de står der med gryden over hovedet :-)
Urten var kølet ned til ca. 27 grader, viste det sig ved en kontrol måling.

Næste gang køler vi det lige en anelse længere ned, for det tog urten ca. to timer at falde fra de 27 til 25 grader, hvor gæren blev hældt i. OG blev målt til 1060, så vi kan regne med en alkohol % på ca. 6, når det er færdigt og det passer rigtig godt med opskriften :o) Klokken var nu 21 og vi havde brugt tre timer på brygget, nøjagtig som forudsagt.
Næste morgen var der godt gang i spanden og det har nu boblet lystigt i to dage. Om en uge regner vi med, at øllet skal på flasker og her får vi en indikation på, om vi har lavet øl eller ........
Ingen kommentarer:
Send en kommentar